Het onderzoek

Uit wetenschappelijk onderzoek onder 600 basisschoolleerlingen van de Stichting Wetenschappelijk Onderzoek Verkeersveiligheid (SWOV, 2016/2017) blijkt dat WegWijsVR veilig verkeersgedrag bevordert.

Uit onderzoek van Interpolis en Stichting Wetenschappelijk Onderzoek Verkeersveiligheid (SWOV) blijkt dat de meeste kinderen onvoldoende verkeersvaardig zijn op het moment dat ze zelfstandig naar school moeten lopen of fietsen. Het aantal ongevallen onder kinderen t/m 15 jaar steeg tussen 2014 en 2017 met 9%.
In 2019 vielen er 11 verkeersdoden in de leeftijdscategorie 0-15 jaar*

Interpolis vindt dat het verkeer veilig moet zijn; ook voor kinderen. Daarom is er WegWijsVR, een innovatieve verkeersmethode voor basisschoolleerlingen.

*Bron: Slachtofferwijzer.nl

Contact

Resultaten

Op zowel basis- als complexere vaardigheden is er na gebruik van WegWijsVR een significante stijging te zien. De 1-meting was 6 weken na de 0-meting.

Vaardigheden

0-meting

1-meting

Verschil

Kijken naar andere weggebruikers 72% 89% +17%
Veilig oversteken 69% 89% +20%
Bekijken verkeersinformatie 96% 97% +1%
Kijkgedrag rechts 54% 80% +26%
Kijkgedrag links 44% 80% +36%
Kijkgedrag over schouder 35% 73% +38%

Gamification en uitdaging

Veel games zijn onder kinderen razend populair. De virtuele verkeersopdrachten spelen hierop in en tonen de lesstof in een game-achtige omgeving. Dit maakt het leuk en uitdagend voor leerlingen.

 

Door te oefenen komen leerlingen steeds een level verder en ontvangen zij bij veilig verkeersgedrag virtuele beloningen. Ook kunnen zij vrienden uitdagen om meer punten te halen. WegWijsVR is zo ingericht dat leerlingen hun eigen verkeersgedrag zoveel mogelijk zelfstandig leren verbeteren.

Positief getoetst door CROW

CROW, een platform waar verkeerseducatieproducten onafhankelijk worden getoetst, heeft WegWijsVR een hoge score toegekend. Tijdens een uitgebreid beoordelingsmoment werd er naar diverse punten gekeken.

Een paar punten die we graag uitlichten:

  • Inhoud en vormgeving van de materialen sluiten aan bij het niveau en de belevingswereld van de doelgroep.
  • Ouders worden indirect betrokken via opdrachten voor thuis.
  • Er is een duidelijke, toegankelijke handleiding voor de uitvoerende docenten, en daarnaast een handboek met achtergronden en een handboek voor de organisatie.

Beoordeling

crow-beoordeling

WegWijsVR iets voor jouw school?

Neem gerust contact op

Focus op wat echt belangrijk is:
Kinderen veilig laten deelnemen aan het verkeer

“Het online oefenen met de verkeersmethode WegWijsVR laat kinderen verkeerssituaties veiliger uitvoeren. Het veiliger uitvoeren van de verkeerssituaties steeg na de training van 6 weken van 16% naar 49%. De onderzoeksresultaten zijn positief.”
Dr. G.J. WijlhuizenOnderzoeker bij SWOV

WegWijsVR is powered by Interpolis & Zwijsen

Interpolis. Glashelder